De Europese Anti-Ontbossingsverordening (EUDR) houdt de diervoedersector flink bezig. In de nieuwste aflevering van “Diervoerdergrondstoffen van morgen” werd duidelijk dat de recente uitgestelde invoering en de nieuwe interpretatiegids vooral voor tussenhandelaren als Goan veel verduidelijkt, maar zeker niet alle onzekerheid wegneemt.
De wet zelf is niet aangepast, maar de nieuwe guidance maakt nu scherp onderscheid tussen importeurs/producenten en tussenhandelaren. Waar eerst onduidelijk was of tussenhandelaren net zo uitgebreid due diligence moesten uitvoeren als importeurs, is nu duidelijk: tussenhandelaren mogen voortbouwen op de zorgvuldigheid van hun leveranciers. Hun taak is vooral controleren of die zorgvuldigheid voldoende is toegepast.
Toch blijft de implementatie een uitdaging. De goederenstroom is vaak sneller dan de documentenstroom, waardoor referentienummers en zorgvuldigheidsverklaringen soms te laat bij de klant zijn. Groan test momenteel met leveranciers hoe deze processen sneller en efficiënter kunnen verlopen, bijvoorbeeld met sojaschroot uit Brazilië. Vooral bij binnenlandse leveringen, waar logistieke trajecten kort zijn, blijkt het lastig om de juiste informatie op tijd te koppelen aan de juiste partij.
Hoewel er geruchten zijn over mogelijk uitstel of uitzonderingen, bereidt Goan zich voor op een start per 31 december 2025. De grootste uitdaging? Het automatiseren van processen en het tijdig koppelen van referentienummers aan de juiste goederen en klanten. De sector zal moeten blijven investeren in software en samenwerking om compliant te blijven én de keten transparant te houden.
Ontdek hoe wij omgaan met duurzaamheid en verantwoordelijkheid of luister naar de podcast waarin we verschillende onderwerpen rond dit thema bespreken.